Wat is haptonomie precies?

Haptonomie is een leer / wetenschap die zich bezig houdt met aanraken, voelen en direct lichamelijk contact. Met de ontwikkeling van het menselijk gevoelsleven en de ontwikkeling van de tastzin, met houdingen, bewegingen en gebaren. Letterlijk betekent ‘haptonomie’ de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven. Haptonomie is in de jaren ’50 en ’60 ontwikkeld door Frans Veldman.

Bij haptonomie staat de balans tussen denken, voelen en handelen centraal. Als die balans verstoord is zit je niet goed in je vel, ben je minder weerbaar en sta je minder sterk in je schoenen. Een haptotherapeut kan je helpen om daar de oorzaak van te vinden. Dat gaat met:

  • Aanraken
  • Praktische oefeningen
  • Gesprekstherapie

Je lichaam is een bron van informatie. Emotionele spanningen zetten zich vaak onbewust vast in je lijf. Een haptonoom helpt je door je aan te raken om je bewust te worden van blokkades en pijnplekken. Ook je houding, hoe je beweegt en je non-verbale communicatie zeggen een hoop over wat je dwars kan zitten.

Een haptonoom helpt je meer gevoel te krijgen voor je eigen lijf. Om signalen beter te kunnen herkennen. Om je bewuster te maken van wat je prettig vindt, of juist onprettig vindt. Zodat je beter weet waar je grenzen liggen, en hoe je die duidelijker aan kan geven.